Overige

Verplichting energielabel C

Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen die groter zijn dan 100 vierkante meter wettelijk energielabel C of hoger hebben. De Kamer van Koophandel adviseert vijf duurzame oplossingen. Installateurs kunnen hierbij een sleutelrol spelen als uitvoerder én als adviseur.

Foto Narupon Promvichai

 

Eigenaren van een kantoorgebouw die in 2023 een gebouw hebben met energielabel D of lager, riskeren een boete van maximaal 81.000 euro of sluiting van het pand. Daarom is het nuttig om bedrijven nu alvast te wijzen op mogelijke energiebesparingen.

De verplichting van energielabel C voor een kantoorgebouw lijkt op de eerdere energiebesparingswet, maar wijkt op diverse punten af. Bij de energiebesparingswet zijn bedrijven en instellingen met een verbruik van 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Het gebruik van hernieuwbare energie valt niet onder deze maatregelen. MKB Nederland biedt MKB’ers met de digitale besparingsassistent inzicht in de specifieke maatregelen die ze kunnen nemen.

Om aan de plicht van energielabel C te voldoen, is het gebruik van hernieuwbare energie van bijvoorbeeld zonnepanelen wel toegestaan. Voor dit energielabel mag je per jaar maximaal 225 kWh fossiele energie per m2 gebruiken.

Uitzonderingen op de verplichting om minimaal energielabel C te hebben, staan beschreven in de beslisboom van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). Als je kantoorgebouw niet tot de uitzonderingen behoort en geen energielabel C of hoger heeft, moet je in duurzame oplossingen investeren. Als vijf belangrijke besparingsmogelijkheden noemt de KvK zonnepanelen, isoleren, driedubbel glas, ‘van het gas af’, bijvoorbeeld door installatie van een elektrische warmtepomp, en een ‘groen dak’.


Strategisch framework →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: